Kirjaudu ▼
 

Sadan megan laajakaista myöhästyy varmasti

Ismo Pekkarinen / Lehtikuva
Sadan megan laajakaista myöhästyy varmasti
Hallituksen tavoite saada kaikki suomalaiset 100 Mbit/s -laajakaistayhteyden piiriin ensi vuoden loppuun mennessä ei toteudu, arvioi Viestintävirasto. Myöhästymisestä syytetään hallitusta sekä rahan, työvoiman ja kiinnostuksen puutetta.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

– Voit olla varma ettei toteudu, sanoo projektijohtaja Seppo Kuusisto TeliaSoneralta.

Operaattorin edustajan mukaan ei ole mitään mahdollisuutta, että ensi vuoden loppuun mennessä jokaisella suomalaisella olisi mahdollisuus sadan megan laajakaistaan.

Samaa arvioidaan myös Viestintävirastossa, joka on valvonut tukien myöntämistä nopeiden nettiyhteyksien rakentamiseksi harvaan asutuille alueille. Viestintävirasto arvioi vuonna 2009, että haja-asutusalueille tarvitaan valokuituverkkoa noin 40 000 kilometriä. Viime syksyyn mennessä tästä oli valmiina vasta alle 10 000 kilometriä.

– Hyvin todennäköisesti tavoitteeseen ei päästä, sanoo Markkinat-toimialan apulaisjohtaja Petri Makkonen Viestintävirastosta.

Miksi sitten viisi vuotta sitten päätetty hanke on pahasti kesken?

TeliaSoneran Kuusiston mukaan hallituksen asettama tavoite oli alunperinkin lähes mahdoton.

– Meillä on täällä Soneralla sanottu, että puhelinverkkoa rakennettiin Suomeen 90 vuotta. Ajatus vetää valokuitu koko maahan muutamassa vuodessa oli todella optimistinen ajatus.

Viestintäviraston Makkosen mukaan pulaa on rahasta. Viestintäviraston käytössä on laajakaistahankkeiden rahoittamiseen 63 miljoonaa euroa.

– Maakuntien arvio rahoitustarpeesta oli kaksinkertainen. Jo lähtökuopissa oli arvioitavissa, että tavoitteiseen ei päästäkään. 

Viestintävirasto oli viime heinäkuuhun mennessä myöntänyt hankkeisiin 17,6 miljoonaa euroa. Lisäksi vireillä oli 70 hanketta, joihin oli haettu tukea yli 50 miljoonan euroa.

– Lisäksi maakunnissa on vielä vireillä hankkeita, joiden kustannuksista ei ole vielä tietoa, Makkonen sanoo.

Makkosen mukaan valtakunnallisen laajakaistahankkeen myöhästyminen johtuu myös esimerkiksi kuntien ja maakuntaliittojen paikallisesta aktiivisuudesta – tai sen puutteesta. Hänen mukaansa vauhtiin päästiin oikeastaan vasta viime vuonna. Maakuntien välillä on eroja, ja esimerkiksi Pohjois-Savossa, Kainuussa ja joillain Lapin alueilla ollaan hyvässä vauhdissa, kun taas joillain alueilla ollaan vasta alussa.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan valokuituverkon rakentamisen viivästyminen johtuu myös operaattoreista.

– Tuntuu siltä, että kaupalliset operaattorit panostavat voimakkaasti matkapuhelinpuolelle ja mobiilin internetin rakentamiseen, eivät niinkään kiinteään verkkoon, sanoo ylitarkastaja Pauli Pullinen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Meillä ei ole keinoja pakottaa kaupallisia yhtiöitä. Ei ole mahdollista tehdä sellaisia säädöksiä jo EU:n kilpailusäännösten takia.

Lisää aikaa, lisää rahaa,
vähemmän sääntöjä

TeliaSoneran Kuusisto myöntää osittain ministeriön kannan.

– Kuidun rakentaminen harvaan asutuille alueille on tavattoman kallista. Vaikka siihen saa tukea, niin se on kallista silti. Meillä on paljon investointikohteita, ja tämä on niistä vain yksi, Kuusisto sanoo.

Kuusiston mukaan haja-asutusalueiden laajakaistayhteydet kannattaisi toteuttaa 4G-verkolla. Haja-asutusalueilla kiinteä valokuituyhteys vedettäisiin vain verkkomastoihin saakka, joiden kautta nettiin pääsisi langattomalla lte-yhteydellä.

– Jos tällainen verkko halutaan nopeasti, on viisasta käyttää valokuidun ja langattoman yhdistelmää haja-asutusalueilla. Missä asukkaita on enemmän, voisi tietenkin käyttää kuitua.

Viestintäviraston mukaan verkkojen rakentamiseen haja-asutusalueille voitaisiin saada vauhtia yksinkertaistamalla tukiehtoja.

Virasto ehdottaa, että tukiehdoista poistettaisiin niin sanottu kahden kilometrin vähennys. Haja-asutusalueilla voi verkon rakentamiseen saada julkista tukea kahden kilometrin päähän asunnosta. Loppumatkan kustannuksista vastaisi täysin esimerkiksi paikallinen operaattori, verkon rakentamisesta vastaava osuuskunta tai käyttäjä.

– Käytännössä verkko kannattaa tietenkin rakentaa tilaajalle asti, muutenhan siitä ei saa tuloja, selittää Viestintäviraston Makkonen.

Viestintäviraston mukaan verkon rakentamista voitaisiin yhtä hyvin tukea loppuun asti, mutta ehkä aiempaa pienemmällä osuudella. Tämä yksinkertaistaisi rahoituksen hakemista ja käsittelyä, lisäisi kiinnostusta, mutta ei loppujen lopuksi maksaisi juuri nykyistä enempää.

Rahan puutetta tämä ei silti ratkaise. Viestintävirasto ehdottaa Laajakaista kaikille -hankkeelle jatkoaikaa. Hankkeen kohtalo saattaa ratketa keväällä hallituksen kehysriihessä, jossa mahdollisesti päätetään budjettileikkauksista.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (109)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 11
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Saisipa edes ekaks sen 10megan laajakaistan ja koska harrastan nettipelaamista ei mobiilikaistat sovellu siihen joten kunnon adsl
Anonyymi: lapua 1.2.2014 6:49

Anonyymi
Tässä selvisi että 2 km Kuopion torilta ollaan 5 km liian kaukana ja 5 megaaon maksimi laajakaistalle. 4g on täysin hakusessa. ELISA Live toimii yhdellä kamera, viihteestä ei ole puhettakaan. Tikat ovat tökkineet puhelinpylväätkin ontoiksi. Valokuitu on hitsattu niin huonosti että telkku just näkyy. Hinnat pilvissä. Oikeasti Kuopiosta löytyy Puutteenperä.
Anonyymi: Torpparina 1.2.2014 7:13

Anonyymi
1,7km Mikkelin Keskustasta, max yhteys minkä saa on 24meganen. 100 megasesta turha haaveillakkaan.
Anonyymi: Etelä-Savo 1.2.2014 7:22

Anonyymi
Maaseudulla asustelen ja wlan-mokkulan kautta tulee 10-15megaa koko ajan 16euron kuukausimaksulla, joten ei valittamista :)
Anonyymi: ipetterii 1.2.2014 7:34

Anonyymi
Ruotsin valtio rakensi kuidun joka torppaan jo 2000-luvun alussa. Suomessa Häkämies totesi umts huumassa markkinoiden hoitavan asian itsestään ja torpasi verorahoituksen. Nyt ihmetellään edelleen kun joka paikkaan ei saada edes yhtä megaa!
Anonyymi: jepjepjep 1.2.2014 7:36

Anonyymi
Juna meni jo, ja tuskin on enää järkevää vetää kuitua joka torppaan maaseudulla... Sen sijaan loppupää voidaan toteuttaa langattomasti mahdollisimman nopealla tekniikalla.

Nyt esimerkiksi 802.11 wifi -tekniikat kehittyy koko ajan, ja pian puhutaan gigabittiluokan sekuntinopeuksista... Operaattoreiden kannalta toi wifi on vähän ikävä juttu, kun sitä ei voi niin kätevästi laskuttaa kuin mobiililaajakaistaa, mutta voihan tässä asiassa maaseudun kylät ja julkishallinto olla omatoimisia... ;)
Anonyymi: Jorma111 1.2.2014 7:48

Anonyymi
Suomi on kokoajan jäämässä kehityksestä jälkeen, nykyiset päättäjät etsivät itselleen vain hyväpalkkaista EU-virkaa, kumartelevat Brysselin suuntaan ja haistattavat pitkät kotimaan asioille.
Anonyymi: Takapajula 1.2.2014 7:51

Anonyymi
TeliaSoneran edustaja jutussa toteaa, että maaseudun verkko kannattaisi toteuttaa langattoman 4G:n avulla. Operaattori rajoittaa ainakin tällä hetkellä kuukausittaista siirretyn datan määrää. Kuinka tällainen verkko voisi korvata kiinteän kuituverkon asiakkaalle saakka?
Anonyymi: Kysyn_vaan 1.2.2014 8:00

Anonyymi
Saisipa edes yhden megan nopeudella kunnolla toimivan nettiyhteyden keskellä Lapin pääkaupunkia kaikki muu on puhdasta poliittista unelmahöttöä.
Anonyymi: lapinjätkä 1.2.2014 8:08

Anonyymi
On tässä asiassa niin monet kunnatkin nukkuneet ja vain olettaneet että kun tähän asti joku on ilmaiseksi rakentanut kaiken niin jatkuu saman lailla.
Langattomuus silti muuttaa kaiken kun vaikka rakennat piuhan et välttämättä saa asiakasta.
Kuuskaista näyttää varmasti tietä tässä hommassa olemalla "laajakaista hankkeiden Talvivaara". Rahat loppu ja rahoitusta tarvitaan kunnilta yms...
Sitten ihmetellään miksi pörssi yhtiöt ei rakenna jos ei nämäkään "halvemman rakenteen" viritykset pärjää. :)
Voi tietenkin olla suurta ammattitaidon puutetta.

Ei ole hajaseudulla muuta toivoa kuin isolla porukalla maksaa paljon tai odotella 3+ vuotta 4G:tä. Kyllä se Sonera hoitaa mitä lupaa!
Anonyymi: Koittakaa-ymmärtää 1.2.2014 8:12
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 11
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Uutisotsikot