Kirjaudu ▼
 

Laiton musiikinjakelu johti koviin korvauksiin

Laiton musiikinjakelu johti koviin korvauksiin
Äänitealan edunvalvojat Gramex ja Teosto ovat saaneet suurvoiton musiikkitiedostojen jakelukiistassaan. Hovioikeus määräsi ravintolamusiikkia toimittaneen yrittäjän pulittamaan liki 150 000 euron korvaukset petoksista ja tekijänoikeusrikoksista.
28.8.2012 09:22
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Jo pitkään kovempia piraatti- ja musiikinjakelutuomioita vaatineet Gramex ja Teosto ovat nyt saaneet yhdessä oikeustapauksessa toiveensa läpi.

Ravintoloihin taustamusiikkia toimittaneen ja musiikkitiedostoja välittäneen yrittäjän vahingonkorvaustaakka kasvoi Helsingin hovioikeudessa kymmenillä tuhansilla euroilla.

Oikeuden mukaan mies oli jättänyt vuosina 2002–2004 tilittämättä Teostolle ja Gramexille "merkittävästi"  tekijänoikeusmaksuja. Edunvalvojat syyttivät yrittäjää myös musiikkitiedostojen laittomasta tekemisestä ja jakamisesta netin kautta.

Käräjäoikeus oli vuonna 2010 tuominnut miehen näistä noin 95 000 euron korvauksiin ja 25 000 euron  oikeudenkäyntikuluihin.

Nyt Helsingin hovioikeus tutki tapauksen uudelleen ja kovensi tuomiota. Vahingon- ja tekijänoikeuskorvausten yhteismäärä nousee noin 150 000 euroon. Päälle tulevat vielä hovin oikeudenkäyntikulut.

∇ Mainos ∇
28.8.2012 09:22
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (10)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Taas jarrutellaan vapaata yrittäjyyttä vaikka ollaan mukamas markkinataloudessa.
Markkinat vaan nyt sattuvat olemaan sellaiset, että bittimusiikilla ei ole mitään arvoa, joten alanvaihto lienee edessä.

Tässä on jälleen esimerkki siitä, kuinka kaikki patentti ja kopiosuojat ja suoja-ajat, sekä rajoitukset vain tappavat innovatiivisuuden, eikä markkinat saakkaan määrätä hintoja, kuten oppiin vahvasti kuuluu.

Jos kaveri tuottaa levyjä halvemmalla kuin levy-yhtiöt, niin sehän on hienoa. Kaveri on ainakin työllistänyt itsensä, ja hyvässä lykyssä pari muutakin. Palkintohan tuollaisesta pitäisi antaa eikä tuomiota.

Se on nyt vaan niin arvon muusikot, että maailma ympärillä muuttuu, ja sen ehdoilla on mentävä. Liiketoimintamallit uusiksi ja pienenmpiin tuloihin on vaan varaudutava, jos jatkossakin aikoo antaa kaikille osan työstään.

Kannattaa tehdä sopimukset vaikkapa tällaisen yritteliään kaverin kanssa suoraan, niin saa edes pikkuprovikat.

Ikävää mutta totta, ja niin monella muullakin alalla, että itkut pois ja alanvaihtoon vaan, jos ei musisointi kannata. Karsintapeli sielläkin menossa, ja ne selviävät joilla tuotteen hinta ja laatu kohtaavat, ja jotka ovat valmiita muuttamaan totuttuja malleja nykyaiakaisiksi.
Anonyymi: Tervettä järkeä kehi 28.8.2012 22:25

Anonyymi
Edunvalvojat syyttivät yrittäjää myös musiikkitiedostojen laittomasta tekemisestä ja jakamisesta netin kautta.

Teki sitten laittomasti musiikkia ja jakoi sitä netissä, hyi.
Anonyymi: wtf? 29.8.2012 6:32

Anonyymi
Ymmärrän että piraattiuskonnon väeltä meni ohi mutta kyseessä oli siis rahan tekeminen muitten kustannuksella.
Jokainen saa tehdä omaa musaa ja jakaa sitä juuri niin kuin haluaa.
Miksi ihmeessä jonkun pitäisi saada hyötyä toisten työstä?
Anonyymi: Nimetön 29.8.2012 9:31

Anonyymi
Peukkupojalle mäkki ei olekaan se kovin juttu vaan piratismi!
Älä hyydy nyt.
Anonyymi: Nimetön 29.8.2012 14:11

Anonyymi

Miksi ihmeessä jonkun pitäisi saada hyötyä toisten työstä?
Kysypä tätä vaikkapa firmasi johtajalta seuraavaksi kun tapaat hänet!

Piraattiuskonto oli kieltämättä hauska termi, vaan ei mennä kuitenkaan nyt uskontoihin tässä keskustelussa.

Kyse, hyvä ihminen, on vain siitä, että yhden alan lainalisuudet ovat muuttuneet esihistorialliselta kaudelta tähän päivään tultuamme siten, että arvo on laskenut lähelle nollaa. Samoin saattaa olla käymässä lähiaikoina sinunkin palkallesi.

Miksi siis pitäisi, kriminalisoimalla muita ihmisiä-mahdollisisa veronmaksajiakin jopa, suojella yhtä alaa tahi sen yrittäjiä, samalla kun muut jätetään oman onnensa nojaan.

Sinun, jos et nyt satu olemaan muusikko miltä pahasti alkaa vaikuttamaan, työsikin voi olla vaikkapa hyvinkin fyysistä, jossa jokaista euroa vastaan sinun on oikeasti tuotettava koko ajan jotakin uutta johon sinulla ei kuitenkaan ole oikeutta sen kummemmin. Et siis nauttine kerran tehdystä työstä ikuista palkkaa, vai?

Ja jos nyt olisi mahdollista että sinun kerran tekemäsi työ tuottaisi ikuisesti työnantajallesi, niin luulisitko että työsi arvo pysyisi ennallaan sen jälkeen, kun se on ikäänkuin jo menettänyt arvonsa, koska työtäsi voidaan kopioida ilman kustannuksia aina vaan uudestaan.
Musiikkiteollisuudessakin on vaan opittava, että siellä anasaintamallien on muututtava, ja musiikin netissäliikkumista pitää osata hyödyntää muilla tavoin. Turhat paskat on tiputettava rattailta, eli kusatnnusrakenteita uusittava ja tiputettava loisia pois.
Edelleen sanon, että jos ei löydä tapaa ansaita ns työllään, niin sitten täytynee vaihtaa alaa.
Niin se on sun sata kertaa mennyt täälläkin. :-D

Lopuksi vielä voisi todeta sen että: Ketään aidosti muusikkoa/säveltäjää ei voi millään syödä ajatus siitä, että heidän musiikkiaan kuunnellaan tahi soitetaan vaikkapa muidenkin bändien toimesta.
Musiikki on tarkoitettu kuunneltavaksi ja sen tehtävä onkin elää omaa elämäänsä, sekä tuottaa eri ihmisille erilaisia tunne-elämyksiä.

Jos siis joku oikeasti voi tulla itkemään, että kun ei mulle makseta siitä kun toi soittaa mun biisiä, niin ihan oikeasti kannattaa vaihtaa sitä alaa.
Koko maksurakenne musiikissa ja osassa muitakin ns henkisiä töitä on täydellisen epäterveellä pohjalla, ja niitä pitäisi todellakin oikaista nykypäivää vastaaviksi.

Siksi voit ihan rauhassa vinkua ja perustella kaikkea suurenmoisella moraalillasi ja viittaksillasi lakeihin, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa että koko järjestelmä on läpimätä ja kaiin tavoin moraaliton sekä aikansa elänyt. :-D

Onnea kuitenkin valitsemallasi tiellä.
Kohta niille sun rahoillesi löytynee käyttöä, kun järjestetään maailmaan tuollaiset, sanotaanko varovasti vaikkapa 500 000 000 rikollista, jotka eivät tällaisetn korvausten pohjalta tulle koskaan tekemään mitään ns laillista työtä, eivätkä siten osallistu veronmaksamiseen. Sinäkö ne sitten maksat itse? No onhan sullakin sitten varaa, kun miljoonakorvaukset alkavat juosta. :-D
Anonyymi: Nimetön 29.8.2012 22:29

Anonyymi
Ostin 70-luvulla CCR:n "Green River" albumin kasettina. Nauha rypistyi autostereoissa. Niinpä ostin kyseisen vinyylin. Se vaihtui myöhemmin CD:n, koska vinyylit katosivat kaupoista 90-luvun alkupuolella ja niiden myötä uhkailtiin soittimienkin katoavan. Se rikkoutui ja minulle myytiin kopiosuojattu kappale, joka toimi vain osassa musiikkisoittimiani. Ostin uuden remasteroidun parempien soundien vuoksi. Olen kuullut John Fogertyn vetävän hiilipaperikopiot biisistä sekä Hartwall Arenalla että Järvenpäässä tänä kesänä. Milloin ahne rahastus loppuu Gramex ja Teosto? Onko uusia formaatteja jo nurkan takana odottamassa, joilla sama musa saadaan taas kertaalleen rahastettua!
Anonyymi: stu cook & doug 30.8.2012 11:13

Anonyymi
Aika osuva kirjoitus osoittamaan täyden tietämättömyyden musiikki-alaa koskien.
Voisin oikoa kohta kohdalta mutta siihen en jaksa ruveta. Jos oikeasti alaan liittyvät asiat kiinnostaa niin kysy vaikka tai ota jostain selvää. Olisihan se hienompaa kommentoida jotain mistä on itselläsi tietoa.

Teosto- ja gramex-tulot ovat itselleni extraa. Pääansioni saan palkkioina musiikkityöstä. Työ on mielekästä eikä tuloissa ole valittamista.

Mielestäni mitä tahansa alaa koskevat laittomuudet ovat väärin, oli työ sitten mitä hyvänsä. Ihan eri asia on sitten se jos alaan liittyvät lait ovat ajastaan jäljestä. Ei ne rikkomalla siitä miksikään muutu vaan lakeja muuttamalla.

Lähes kaikki piraattien perustelut laittomalle levyjen lataamiselle ovat vaan täyttä kuraa eikä niitä ihan oikeita perusteluja koskaan löydy kun ei niitä ole.

Miksi piraatit eivät hae maitoansa suoraan navetoista kun siitä jää kaikki välikädet pois ja raha jää sinne minne kuuluukin?
Anonyymi: Nimetön 30.8.2012 14:06

Anonyymi
Jos jollekin 99 senttiä biisistä on liikaa niin eiköhän ole selvää missä on vika.
Anonyymi: Reijo 30.8.2012 14:08

Anonyymi
...liian korkeassa hinnoittelussa siis.
Anonyymi: Reijo 31.8.2012 14:36

Anonyymi
Aika osuva kirjoitus osoittamaan täyden tietämättömyyden musiikki-alaa koskien.
Voisin oikoa kohta kohdalta mutta siihen en jaksa ruveta.

Miksi piraatit eivät hae maitoansa suoraan navetoista kun siitä jää kaikki välikädet pois ja raha jää sinne minne kuuluukin?
Voit kaikin mokomin täsmentää sen mitä me muut emme ole ymmärtäneet alastasi tai sen "lainalaisuuksista"?!

Enpä vaan usko, että löydät mitään perusteita sille miksi yhtä alaa maailmassa pitäisi koskea erilaiset säännöt kuin jotakin muuta alaa.
Erityisesti, sanont nyt sitten mitä sanot, kun on osoitettu täysin aukottomasti, että musiikkiteokset menettävät ns. arvonsa muuttuessaan biteiksi.
Edelleenkään et olet, tai kukaan muukaan, perustellut sitä, miksi musiikin kuuntelua olisi tarvetta rajoittaa täysin perusteettomilla rajoituksilla ja suoja-ajoilla?

Viittaan myös jälleen siihen, että millään muullakaan alalla ei palkkaa makseta kellekään kerran tehdystä työstä, vaan aina tehdään ns. uutta työtä jos sille on tarvetta, ja jos ei niin sitten ei tehdä, mutta ei myöskään saada palkkaa!

Viittauksesi maitoon, kyhäelmäsi lopussa, kertonee kaiken tarpellisen sitä miten vankkumatonta looginen ajattelusi on. Joten siihen ei kaiketi tarvitse edes vastata, koska jälleen kerran se ei rinnastu vähemmässäkään määrin siihen mistä nyt puhutaan.
Sen verran voinen sanoa kuitenkin asiaan, että monikin epäilemättä hakisi, ja hakeekin, maitonsa kuvailemmalasi tavalla, koska se mm jättää ja karsii turhia portaita pois matkalta. ELi siinäkin käytetään ikäänkuin uusvanhaa toimintamallia.
Hyvä on myös muistaa, että aina maitoa hakiessa se on ihan fyysistekin uutta maitoa, johon on tarvittu hoitoa, ruokaa, juomista eli kaikenlaisia investointeja sen maidon tuottamiseksi. Eli emme siis hae, toisi kuin muusikot kuvittelvat, samaa vanhaa maitoa uudestaan joka päivä. Ja jotta se nyt tullee sinullekin selväksi niin täsmennän vielä: ME EMME SIIS MAKSA SAMASTA MAIDOSTA; JOKA PÄIVÄ UUDELLEEN JA UUDELLEEN; KUTEN SINULLE ILMEISESTI PITÄISI. Toivottavasti pieni korostus sai sinutkin ymmärtämään asian.

Eli maidolla, uutta kun on, on aina uusia arvo kun sitä ei voi nauttia bitteinä. Lisäksi saamme tehdä maidollamme ihan mitä vaan, toisin kuin sinulta jo kerran maksamallamme teoksella. Joten siinäkin mielessä hiukan vaikeahko vertaus.

Mitä sitten tulee mainitsemaasi "lainrikkomiseen", niin siinäkin voidaan aiheellisesti kysäistä, että onko lainsäädäntö kohdallaan ja oikeudenmukainen, jos se tekee yhdestä alasta täysin eriarvoisen, kuin mistään muusta alasta?

Ymmärrän siis täysin sen, että musiikki, ja osa muistakin vastaavista "teollisuuden" muodoista, on tullut tiensä päähän. TOivottavasti sinäkin jo kohta ymmärrät sen, ennenkuin tilanne todella riistäytyy käsistä, ja sinukin tulosi siirtyvät suoraan veroina rikollisiksi tuomitsemiesi ihmisten verojen, velkojen, korvausten ja elättämisen maksamiseen.

Mukava kuitenkin kuulla, että olet huomannut tulevasi mukavasti toimeen ilman teosto ja gramex maksujakin, joten lienet siis huomannut että muitakin malleja toiminnalesi on, kuin rajoittaa teostesi käyttöä asettamalla niille ikuinen osamaksu. :-D

http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-elama/2012/09/01/mina-loysailen-sina-maksat-verot/201236856/139

Kannatta myös lukea yllä oleva linkki, vaikka ei ihan suorasti aiheeseen liitykään, niin ymmärrät paremmin kuinka kalliiksi yhteiskunnalle voi jatkossa tulla se, jos varonmaksajat loppuvat mistä syystä hyvänsä. Vaikka siis vain siksi, että he ovat rikollisia musiikinlataajia joilla on miljoonavelat! :-D
Anonyymi: Nimetön 1.9.2012 12:44
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Uutisotsikot