Kirjaudu ▼
 

Nokialla pahoja toimitusvaikeuksia – Pureview´n kysyntä yllätti

REUTERS/Albert Gea
Nokialla pahoja toimitusvaikeuksia – Pureview´n kysyntä yllätti
Nokia 808 Pureview'n eli "hirviökamerapuhelimen" odotettua suurempi kysyntä on yllättänyt niin yhtiön itsensä kuin jälleenmyyjät. Suomalaiset haluaisivat puhelinta paljon enemmän, kuin yhtiö pystyy tällä hetkellä toimittamaan.
2.8.2012 09:21
Toivo Martikainen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Matkapuhelinyhtiö Nokialla on yllättäviä ja vakavia toimitusvaikeuksia keväällä julkistamansa ja kesäkuussa Suomen markkinoille tuomansa 808 Pureview -kamerapuhelimen kanssa.

Hirviökamerapuhelimeksikin kutsutun laitteen valokuvausapparaatissa on 41 megapikselin kenno, mikä tekee siitä ainutlaatuisen matkapuhelimen.

Digitodayn soittokierros puhelinten jälleenmyyjille paljastaa, että Nokia 808 Pureview'ta on erittäin heikosti saatavilla. Jälleenmyyjät kertovat, että kuluttajien kiinnostus laitetta kohtaan on ollut suurta, mutta laitetta ei ole kyetty toimittamaan myyntiin tarpeeksi paljon.

– Puhelimen saatavuus on ollut heikkoa. Meille on vain ilmoitettu [Nokian taholta], että laitteen saatavuus on rajoitettu, Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi sanoo.

Elisan kilpailijalla DNA:lla ollaan samoilla linjoilla: hirviökamerapuhelinta ei ole myynnissä tarpeeksi.

– Fakta on se, että emme ole saaneet laitetta tarpeeksi kysyntään nähden. 808:a olisi mennyt kaupaksi, mutta sitä ei ole myynnissä niin paljon kuin tarvittaisiin, DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko kertoo.

Myös Gigantista kerrotaan, että laitteen saatavuus on heikonlaista. 808 Pureview'ta ei ole yhtiön nettisivuilla enää lainkaan saatavilla, ja liikkeissäkin sitä on kahden käden sormilla laskettava määrä.

– Yhteensä näitä on Suomessa saatavilla meidän liikkeissämme seitsemän kappaletta. Esimerkiksi Tammiston myymälässä on enää kaksi kappaletta punaista mallia jäljellä, Kotkassa ja Forssassa yksi kappale, Gigantin asiakaspalvelusta kerrotaan.

"808 olisi noussut
myydyimpien listoille"

Nokia 808 Pureview'ta ei näy suomalaisten verkkokauppojen myydyimpien puhelinten listoilla. Laitteen heikko menekki ei kauppiaiden mukaan johdu siitä, etteivät ihmiset olisi siitä kiinnostuneita. Päin vastoin, erikoinen kamerapuhelin on vanhentuneesta Symbian-alustastaan huolimatta vedonnut suomalaisiin laajasti.

– 808 olisi noussut selvästi myydyimpien puhelimien listallemme. Tämä on aika uniikki tuote ja kysyntää on, mutta joudumme myymään eioota, Elisan Korpi toteaa.

– Suomalaiset ovat kyllä olleet kiinnostuneita tästä laitteesta, hän jatkaa.

DNA:lta kerrotaan samanlaista tarinaa. Siellä ei kuitenkaan uskota yhtä vahvasti laitteen mahdollisuuksiin muita älypuhelimia vastaan.

– Tähän laitteeseen kohdistuu normaalia enemmän mielenkiintoa. Toisaalta 808 on kuitenkin marginaalinen puhelin, eli se ei todennäköisesti nousisi normaalillakaan saatavuudella myydyimpien laitteiden top 10 -listallemme, toimitusjohtaja Aavikko sanoo.

Gigantti poisti 808:n
kokonaan verkkokaupastaan

Gigantista puolestaan kerrotaan hieman yllättävästi, että kuluttajat ovat tuoneet Nokia 808 Pureview'ta takaisin liikkeisiin oltuaan tyytymättömiä laitteeseen.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Näistä on tullut tyytyväisyyspalautuksia aika paljon. Tämä ei ole ollut niin hirveän suosittu malli, yhtiön asiakaspalvelusta sanotaan.

– Aluksi sitä meni, kun se tuli uutuustuotteena markkinoille. Kun se on sittemmin tullut tutummaksi, on menestyskin jäänyt vähäisemmäksi, Gigantti jatkaa.

Gigantin verkkokaupan valikoimista puhelin on poistunut kokonaan, mutta asiakaspalvelusta ei osata sanoa, johtuuko tämä huonosta menekistä vai siitä, ettei puhelinta ole saatavilla.

Nokia 808 Pureview'n kaltaisista toimitusongelmista puhutaan matkapuhelinalalla paljon, mutta näin räikeää tilannetta ei ole nähty hetkeen. Esimerkiksi Samsungin aivan toisen mittaluokan hittituotteessa Galaxy S3:ssa toimitusongelmat ovat nousseet esille, mutta laitteen myyntiin ne eivät näytä vaikuttaneen merkittävästi.

– Tämä on tällä hetkellä ainoa laite, jota ei meiltä oikein saa. Kaikkia muita laitteita on saatavilla, DNA:n Aavikko sanoo.

Elisan mukaan samankaltaisia toimitusongelmia on aiemmin ollut lähinnä Applen iPhonella valtaisan kysynnän ja edistyksellisen teknologian vuoksi.

– Sen saatavuus vaihtelee rajusti. Samoin tässä 808:ssa tavallista saatavuutta ei ole vielä nähty, Henri Korpi sanoo.

Nokia: Kysyntä
yllätti

Nokiasta tunnustetaan 808 Pureview'n saatavuusongelman olemassaolo, mutta yhtiö ei ole asiasta huolissaan.

– Olemme olleet erittäin tyytyväisiä puhelimen kysyntään, sitä on ollut enemmän kuin olemme voineet toimittaa, Nokian viestintäpäällikkö Tapani Kaskinen sanoo.

Kaskinen sanoo, että Nokia yrittää nostaa puhelimen saatavuuden kuluttajien kiinnostusta vastaavalle tasolle. Hän arvioi korkean kysynnän johtuvan puhelimen saamista hyvistä arvioista ja positiivisesta lehtikirjoittelusta.

– Pyrimme lisäämään puhelimen saatavuutta. Toivomme, että saamme saatavuuden mahdollisimman pian kysynnän tasolle. Olemme pahoillamme, että kaikki kuluttajat eivät ole saaneet haluamaansa laitetta.

Kaskisen mukaan 808 Pureview'n heikko saatavuus ei johdu tuotantoteknisistä ongelmista kuten siitä, että jotain tiettyä komponenttia ei olisi saatavilla. Hänen mukaansa kysyntä on yksinkertaisesti yllättänyt Nokian.

– Teimme arviot laitteen kysynnästä ja toimitimme puhelinta sen mukaan eri maihin. Kysyntä ylitti nämä arviot, hän sanoo.

2.8.2012 09:21
Toivo Martikainen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (12)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Elop on vain hyvillään, koska eihän tuossa ole Windowsia, joten sitä ei saa myydä.
Anonyymi: Windows-Elop 2.8.2012 9:27

Anonyymi
Ilmeisesti Microsoft on määrännyt todella pienen valmistuserän..?
Anonyymi: Nimetön 2.8.2012 9:31

Anonyymi
Mainio mainosartikkeli, ensin puhelinta tehdään muutamia tuhansia varovasti yläkanttiin arvioiden, sitten sitä jotkut erehtyvät ostamaan muutaman kappaleen yli valmistusmäärien -> mahtava ja räikeä toimitusongelma.

vähän kuin N900 aikoinaan, senhän piti artikkeleiden raflaavuuden huomioiden myydä miljoonia ja taas miljoonia kun ei sitä mistään meinannut saada, mutta sitten kävi taas oho lopussa, ai, ei sitä valmistetukaan kuin 100t kappaletta.
Anonyymi: Keijomus 2.8.2012 9:52

Anonyymi
"vanhentuneesta Symbian-alustastaan huolimatta vedonnut suomalaisiin laajasti."
Mistä nää tulee? Samaa tuubaa koko ajan. Sama kun puhutaan, että "Rauta ei riitä vaikka Samsungin spekseihin". Perusteetonta ja ammattitaidotonta.

Nokia Belle käyttöjärjestelmä on minusta varsin nykyaikainen. Käytettävyydeltään kärkipäätä mitä olen itse kokeillut. Jos olisi akuuttitarve uudelle puhelimelle, voisin hyvinkin harkita Belle-puhelinta.

Toimitus sietäisi hävetä!

Yleisesti ikävä juttu on, että Nokia, omatahtoisesti tai pakon edessä, otti niin jyrkän linjan Symbianin suhteen. Jos Symbian nykyinen "Nokia OS" olisi vain ajettu halvempiin hintaluokkiin, olisi puhelimia mennyt varmasti enemmän kaupaksi ja olisimme myös kenties saaneet tulossa olevat Carla ja Donna versiot...
Anonyymi: OJ 2.8.2012 9:55

Anonyymi
Selvä säälittävä mainostemppuhan tuo on. Tehdään vain muutama kappale (samalla kun tehtaita ajetaan kiihtyvällä vauhdilla alas) ja sitten ihmetellään, kuinka kauppiaat joutuvat myymään "eioota". Jos kauppaan toimitetaan vain muutama kappale, ei siitä saada "hurjaa kysyntää", vaikka kaikki kaksi saataisiinkin myytyä nörteille.

Puhelimen hinta on muuten aivan järkyttävä ominaisuuksiinsa nähden. Samalla hinnalla saisi sekä paremman kameran että paremman kännykän. Ilmeisesti Nokia ei halua myydäkään puhelinta, koska sympparin tukeminen on todella kallista ja siitä halutaan MS-strategian mukaan päästä eroon mahdollisimman nopeasti. Mitä vähemmän myydään, sitä helpompi tuen lopettaminen on.
Anonyymi: Uutisankka jälleen k 2.8.2012 10:04

Anonyymi
Bingo! (tämän viikon ... eikun kuukauden hirviökiintiö täynnä, kiitos!)

Tuo gigantin palautusrumba viittaa siihen, että ihmiset ovat halunneet vain kokeilla uutuustuotetta ja palauttavat (suunnitellusti) testin jälkeen.
Anonyymi: ääääääh 2.8.2012 12:35

Anonyymi
S
Puhelimen hinta on muuten aivan järkyttävä ominaisuuksiinsa nähden. Samalla hinnalla saisi sekä paremman kameran että paremman kännykän. Ilmeisesti Nokia ei halua myydäkään puhelinta, koska sympparin tukeminen on todella kallista ja siitä halutaan MS-strategian mukaan päästä eroon mahdollisimman nopeasti. Mitä vähemmän myydään, sitä helpompi tuen lopettaminen on.


Melkosta tuubaa tuo kommentti. Tuo pelkkä kamera on jo hyvää pokkaritasoa ja ehkä wp8 myötä päästään edes lähelle symbianin ominaisuuksia. selainhan on aika paska symbianissa, vaikka bellessä se on jo siedettävä
Anonyymi: hieman korjausta! 2.8.2012 13:40

Anonyymi
Puhelimen hinta on muuten aivan järkyttävä ominaisuuksiinsa nähden. Samalla hinnalla saisi sekä paremman kameran että paremman kännykän.


Älä puhu p.a.s.k.a.a:
Apple iPhone 4S 16GB 629,90 ? + Nikon D5100 599,90 ?
Nokia 808 PureView 599,90 ?
Anonyymi: Nimetön 2.8.2012 16:34

Anonyymi
Paskan marjat nokia (siis elop) ei vaan huoli myydä sitä... Ja samat viat edelleen siinä kuin muissakin symbianeissa, harmi vaan. Pelkää hypetystä ja kallista sellaista !
Anonyymi: a 2.8.2012 18:20

Anonyymi
Apple iPhone 4S 64GB, 829,90 ? + Nikon D4 järjestelmäkamera runko, 5699,90 ?=
Nokia 808 PureView 599,90 ?
Anonyymi: Nimetön 4.8.2012 23:09
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Uutisotsikot