Kirjaudu ▼
 

Flashback vaimenee, uusi Mac-uhka ilmestyi

Apple
Flashback vaimenee, uusi Mac-uhka ilmestyi
Uusi Mac-tietokoneiden haittaohjelma iskee samaan Java-haavoittuvuuteen kuin huomattavan laajasti levinnyt Flashback.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Apple Macintosh -tietokoneisiin puskee taas uusi haittaohjelma, tietoturvayhtiö Sophos kertoo. Kyseessä on troijalainen, jolle Sophos on antanut nimen Sabpab. Se käyttää hyväkseen samaa korjattua Java-haavoittuvuutta, johon nopeasti levinnyt Flashback-troijalainen on hyökännyt.

Flashback on saastuttanut poikkeuksellisen suuren määrän Maceja, arviolta yli 600 000, joskin määrä on ollut selvässä laskussa. Sabpab ei ole tiettävästi levinnyt läheskään yhtä laajasti, mutta se toimii silti uutena varoituksena käyttäjille.

– Mac-käyttäjien on aika herätä. Mac-haittaohjelmista on tulossa todellinen ongelma, eikä sitä voida sivuuttaa enää kauempaa, Sophoksen Graham Cluley kirjoittaa.

Sabpab ei tarvitse käyttäjän vuorovaikutusta tarttuakseen koneelle. Haittaohjelma ottaa yhteyttä komentopalvelimelle ja pystyy esimerkiksi ottamaan kuvakaappauksia saastuneelta koneelta tai ajamaan etäältä annettuja komentoja.

∇ Mainos ∇
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset Apple Sophos
Ihmiset Graham Cluley
Lisää Aiheesta

Kommentit (56)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tämän täytyy olla valhetta, kaupassa luvattiin että mäkille ei oo viruksia ja naapurin Arska sano samaa!!
Anonyymi: ostitko 1.4.? 16.4.2012 9:31

Anonyymi
Mutku eihän Applessa voi mitään viruksia olla koska Apple ja koska OSX ja ei MINUN APPLESSA tarvitse mitään edes palomuuria MINÄ OSAAN...

...oho mistäs MINUN APPLE tuli täyteen troijalaisia eihän näin pitänyt käydä yhyy yäää buhuhuhuaaaaaaaaa
Anonyymi: Applekäyttäjä 16.4.2012 9:33

Anonyymi
Tämä on tietoturvayhtiöiden salajuoni. Mac OsX on maailman turvalllisin käyttöjärjestelmä.
Anonyymi: Tiedänpä vain 16.4.2012 9:41

Anonyymi
Uskokaa jo tyhmät jääräfanit se tosiasia, että virukset eivät ole ainoa uhka tietokoneille. Näitä muita tietoturva haavoittuvuuksia on iso liuta muitakin.
Anonyymi: tieto ei mene korvie 16.4.2012 9:43

Anonyymi
Sori vaan. Kone toimii kuin unelma eikä tietoakaan mistään haittaohjelmista.
PC:lläni on hieman toinen tarina...
Anonyymi: Ihan oikea omistaja 16.4.2012 9:46

Anonyymi
Vuosikaudet on tiedetty että Java on pahasta.. ei tässä nyt ole mitään uutta..
Anonyymi: Nimetön 16.4.2012 9:55

Anonyymi
Tämän täytyy olla valhetta, kaupassa luvattiin että mäkille ei oo viruksia ja naapurin Arska sano samaa!!

Troijalaisia on ollut muutama vuosien saatossa mutta mitään kovin hankalaa ei ole ollut. Riittää että antaa OSX:n päivittää itsensä. Viruksia OSX:lle ei ole ollut (tai no, voitaneen ajatella että edellinen, kuusi vuotta sitten esiintynyt haittaohjelma oli virus joten 1kpl). Eli sikäli naapurisi on kyllä ollut oikeassa.

Virustorjuntaa OSX- tai iOS-laitteille ei tarvitse asentaa (vaikka ohjelmia myyvät yritykset toisin sanovatkin). Palomuuri on syytä löytyä kaikista lähiverkoista, yleensä sen hoitaa NATilla (/NAPT mutta yleensä puhutaan vain NATista) varustettu ADSL-modeemi, jolloin tietokoneiden omia palomuureja ei tarvitse käyttää.

Toki alati kasvava Mac-koneiden määrä lisää haittaohjelmien tekijöiden kiinnostusta OSX:ään mutta OSX:n arkkitehtuuri ja muutamat tekniset ratkaisut tekevät haittaohjelmien teon OSX:ään keskivertoa vaikeammaksi. Mutta tottakai nyt kun Apple on jo maailman suurin PC-koneiden valmistaja, kyllä niitä haittaohjelmiakin alkaa tulla. Saattaa siis olla että tulevaisuudessa virustorjuntaa tarvitaan mutta vielä ollaan kaukana siitä tilanteesta.

Ja tässäkin todennäköisempää on että OSX:n oma sisäinen haittaohjelmatorjunta kehittyy riittävästi niin että erillistä virustorjuntaa ei tulevaisuudessakaan tarvita.
Anonyymi: TT 16.4.2012 9:55

Anonyymi
Tämä on tietoturvayhtiöiden salajuoni. Mac OsX on maailman turvalllisin käyttöjärjestelmä.

Jos keksit jonkin turvallisemman niin kerro toki.

Ja siis sen verran vielä että tässähän vika on siis ollut Javassa, ei käyttöjärjestelmässä. Mutta vaikka Javan ongelmatkin laskettaisiin Applen ja OSX:n viaksi niin lienee hyvin vaikea löytää OSX:ää turvallisempi käyttöjärjestelmä. Ehkä jotkut marginaalisemmat Unix-versiot, mene ja tiedä, mutta...
Anonyymi: TT 16.4.2012 9:59

Anonyymi
"Uskokaa jo tyhmät jääräfanit se tosiasia, että virukset eivät ole ainoa uhka tietokoneille."

Tyhmät jääräfanit...paraskin sanoja.
Kyllä sitä nyt ollaan vahingoniloisia kun *jopa* reilut puoli miljoonaa konetta lienee saanut pöpön. Samaan aikaan kymmenet miljoonat win-pc:t toimivat bottiverkkoina mutta eihän siinä mitään ihmeellistä ole, vaan se on normaalia elämää.
Eipä ole muuten missään mainittu, pystyykö mikään virustutka tätä edes havaitsemaan?
Niinpä vaan toimivat meidän firman ja talouden mäkit päivästä toiseen ilman pöpöjä. Mites teidän wintoosat?
Anonyymi: ykä 16.4.2012 10:02

Anonyymi
Päivitykset kuntoon asap.

Tämä on harvinaisen totta. On käyttöjärjestelmä mikä tahansa, päivitykset on ehdottomasti oltava ajantasalla. Ne nyt onneksi nykyään hoituvat lähes kaikissa järjestelmissä automaattisesti joten pääsääntöisesti koneet ovat nykyään aika hyvin ajan tasalla.
Anonyymi: TT 16.4.2012 10:02
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Uutisotsikot