Kirjaudu ▼
 

Nokian salainen ase: Meltemi

Lehtikuva
Nokian salainen ase: Meltemi
Nokian on huhuttu suunnittelevan uutta Meltemi-nimistä käyttöjärjestelmää halpapuhelimiinsa. Analyytikkojen mukaan uudistukseen olisi syytä, sillä S40 on käymässä vanhaksi. Muut valmistajat ovat viemässä Nokian asemaa myös kehittyvillä markkinoilla.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Matkapuhelinvalmistaja Nokian huhutaan kehittävän uutta käyttöjärjestelmää, joka toisi älypuhelimen ominaisuuksia peruspuhelimiin.

– Mitä jos vuoden päästä Nokialla olisi tuotteita, joissa on Nokia N9:n ominaisuuksia, mutta hinta onkin sadan euron luokkaa? kysyy Nordean analyytikko Sami Sarkamies.

Sarkamiehen mukaan arviot ovat kuitenkin vain ajatusleikkiä. Nokia ei ole kommentoinut Meltemi-huhuja millään tavalla.

– Mikä Meltemi? vastaa viestintäpäällikkö Tapani Kaskinen Nokiasta tiedusteluun.

Nokian vaikenemisesta huolimatta Sarkamies uskoo hankkeeseen.

– Syksyllä kirjoiteltiin, että kyseessä on väärinkäsitys, mutta mielestäni hanke on vahvistettu muutamassa muussa artikkelissa, Sarkamies sanoo.

Huhut Nokian kehittämästä Meltemi-käyttöjärjestelmästä saivat vauhtia, kun The Wall Street Journal -sanomalehti uutisoi aiheesta viime syyskuussa. Lehden mukaan Meltemi perustuu Linux-käyttöjärjestelmään samoin kuin N9-puhelimessa käytetty Meego-järjestelmä.

– Meltemi voisi olla Meegoa kevyempi järjestelmä, joka ei vaadi puhelimelta yhtä paljoa suoritustehoa ja muistia, mutta tarjoaa hyvän kosketuskäyttöliittymän, Sarkamies arvioi.

Sarkamiehen mukaan peruspuhelimiin liittyvästä kehityshankkeesta on useita merkkejä. Viime kesäkuun Nokia Connection -kehittäjätapaamisessa yhtiö kertoi tuovansa kartat ja nettiselaimen peruspuhelimiin. Nämä lupaukset toteutuivat jo Nokian julkistamissa Asha-puhelimissa lokakuussa.

– Nokia lupasi myös, että peruspuhelimille voi tehdä ohjelmia Qt-työkaluilla. Hanke on ollut käynnissä jo noin vuoden, mutta siitä ei ole kuulunut mitään, Sarkamies sanoo.

Qt on Nokian hankkima kehitystyökalu, jolla on suhteellisen helppo laatia ohjelmia ja sovittaa niitä eri käyttöjärjestelmille. Esimerkiksi Symbian- ja Meego-puhelimiin voi jo tehdä sovelluksia Qt:n avulla.

– Qt:n kautta peruspuhelimiin saisi heti helposti paljon uusia ohjelmia.

Sarkamies arvioi, että Nokia voisi kertoa Meltemi-hankkeesta joko ensi kesänä Nokia Connection -tapahtumassa tai Nokia World -tapahtumassa ensi syksynä.

– Silloin hankkeen alusta olisi puolitoista vuotta, minkä pitäisi riittää uuden käyttöjärjestelmän tekoon.

Intomobile -verkkosivuston mielestä Meltemistä todistaa Nokian verkkosivuilla julkaistu työpaikkailmoitus. Sillä haettiin Nokia Emerging Devices -yksikön vastaperustettuun ryhmään Linux-osaajaa, joka tekee yhteistyötä myös laitesuunnittelijoiden kanssa.

Nokian on kehitettävä
peruspuhelimia

Tutkimusyhtiö CCS Insightin johtaja Ben Wood ja Gartnerin analyytikko Carolina Milanesi ovat kuulleet huhuja Meltemistä. Mutta mitään virallista tietoa Nokialta ei heillekään ole tihkunut.

Analyytikot ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että Nokian on kehitettävä peruspuhelimiensa S40-käyttöjärjestelmää pian.

Nokian peruspuhelimia haastavat muun muassa hakukoneyhtiö Googlen kehittämää Android-järjestelmää käyttävät puhelimet. Android-puhelimia saa halvimmillaan jo alle 50 dollarilla, Wood arvioi.

Peruspuhelimet ovat Nokialle erittäin tärkeitä. Lokakuussa julkistamansa osavuosikatsauksen mukaan Nokia myi heinä–syyskuussa lähes 90 miljoonaa peruspuhelinta ja teki niillä 2 915 miljoonan euron liikevaihdon.

Samalla älypuhelinten liikevaihto romahti edellisen vuoden vastaavasta kaudesta 39 prosenttia 2 194 miljoonaan euroon.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Gartnerin Milanesin mukaan Nokia tarvitsee uuden käyttöjärjestelmän, joka korvaa peruspuhelimien S40- ja S30-alustat. Yhtiön täytyy jatkossakin tuoda älypuhelimien tyylisiä ominaisuuksien kehittyville markkinoille tarkoitettuihin malleihin, Milanesi toteaa.

Woodin mielestä täysin uuden käyttöjärjestelmän kehittäminen peruspuhelimille voisi olla Nokialle loogista. Vaihtoehtona esimerkiksi voisi olla älypuhelimen ominaisuuksien lisääminen nykyiseen S40-järjestelmään.

– S40-käyttöjärjestelmä on kuitenkin jo kymmenen vuotta vanha, sanoo Wood.

– Senikäinen käyttöjärjestelmä alkaa tulla jo haastavaksi ohjelmistokehittäjille, ja siihen on vaikea lisätä yhä uusia toiminnallisuuksia. Se vaikuttaa muun muassa tahtiin, jolla uusia tuotteita voi tuoda markkinoille.

Toinen vaihtoehto olisi tuoda Windows Phone -käyttöjärjestelmä älypuhelimista halvempiin malleihin. Sitä Wood pitää kuitenkin mahdottomana ainakaan nopealla aikataululla, sillä Windows vaatii puhelimelta melko paljon tehoa.

– Symbiania taas ollaan ajamassa alas, joten tästä tullaan takaisin Wall Street Journalin artikkeliin, Wood sanoo.

Sarkamiehen mukaan Nokia on selvästi panostamassa peruspuhelimiin aiempaa enemmän. Peruspuhelimet ovat yksi toimitusjohtaja Stephen Elopin julkistaman strategian peruspilareista.

– Elop on itse hehkuttanut Nokian mahdollisuuksista peruspuhelimissa ja todennut, että yhtiö on investoinut liian vähän verrattuna markkinan kokoon, Sarkamies sanoo.

– Vasemmallakin kädellä yhtiö on pärjännyt peruspuhelimissa todella hyvin. Toisaalta edulliset Android-laitteet muodostavat jatkossa aivan uudentyyppisen uhan.

Yhtiökauppa
hämmentää

Nokia osti marraskuussa norjalaisen Smarterphone-yhtiön, joka sekin kehittää käyttöjärjestelmää peruspuhelimille. Analyytikot ovat kaupasta ymmällään.

– Smarterphone on uusi pala palapelissä. Kauppaan voi olla useita syitä. Ehkä sen tehtävänä on kehittää S40-käyttöjärjestelmää. Meltemi voi olla steroideja syönyt S40, Wood sanoo.

Myöskään Sarkamies ei osaa selittää kaupan merkitystä Nokialle.

– Smarterphone on tehnyt käyttöliittymää, jossa on samanlaisia ominaisuuksia kuin Nokian Asha-puhelimissa. Meltemi-hankkeen kannalta se on hämmentävää, sillä näissä on varmasti päällekkäisyyksiä, Sarkamies sanoo.

– Yritys on voitu hankkia esimerkiksi nopeuttamaan kehitystyötä, jos sen tekniikkaa voidaan käyttää osana uutta käyttöjärjestelmää. Tai ehkä Nokian on tarkoitus esitellä peruspuhelimille kaksi eri käyttöjärjestelmää.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (7)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Mikä ihmeen logiikka se on että jos käyttis on 10v vanha niin sitä ei pysty enää kehittämään ? Linux täytti 20v, unixit on mitä, ~40 tienoilla ja windows ~30v ? wtf?
Anonyymi: onion 26.1.2012 9:55

Anonyymi
Mokia elää jossain aikakoneessa - nyt ollaan päästy siihen vaiheseen, kun ensimmäinen iPhone tuli ulos :)
Anonyymi: Nimetön 26.1.2012 11:35

Anonyymi
onneksi tämä analyytikko heräsi vasta 3kk sen jälkeen kun WSJ uutisoi melko samansisältöisesti nokian meltemistä...

http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/lehdet+vakuuttuivat+nokia+kehittaa+meltemialustaa/a699878
Anonyymi: tp 26.1.2012 13:30

Anonyymi
jaahas, ei kai Sarkamies ole vaan käynyt talk maemo orgissa? Sinne nimittäin ainakin kirjoittelin että N9:n prossu on vuoden kahden päästä ihan naurettavan halpa ja rammin määrää pystytään vähentämään vaikka kuinka kun lyödään rajoituksia moniajoon...
Anonyymi: op 26.1.2012 13:43

Anonyymi
Mikä ihmeen logiikka se on että jos käyttis on 10v vanha niin sitä ei pysty enää kehittämään ? Linux täytti 20v, unixit on mitä, ~40 tienoilla ja windows ~30v ? wtf?


Linux on käyttöjärjestelmän ydin.

Windows on käyttöjärjestelmä, sovellusalusta ja käyttöliittymä. Windowssin kernel (eli suunnilleen sama kuin "Linux") on koodattu alusta alkaen uusiksi aika monta kertaa jo 20 vuoden aikana.

Sitä vastoin esimerkiksi X11-arkkitehtuuri (eli GNU/Linux-ytimen päällä toimiva ikkunointijärjestelmä) ei ole kehittynyt juuri mihinkään 15 vuoteen.
Anonyymi: Make 26.1.2012 13:53

Anonyymi

Linux on käyttöjärjestelmän ydin.


Väärin. Linux on käyttöjärjestelmäydin. Linux on monoliittinen käyttöjärjestelmä eikä mikroydin.

Windows on käyttöjärjestelmä, sovellusalusta ja käyttöliittymä. Windowssin kernel (eli suunnilleen sama kuin "Linux") on koodattu alusta alkaen uusiksi aika monta kertaa jo 20 vuoden aikana.


Väärin. Windows ei ole käyttöjärjestelmä vaan NT on käyttöjärjestelmä. NT:tä ei ole uudelleen koodattu useita kertoja vaan sitä on vain kehitelty kuten Linuxiakin.

Sitä vastoin esimerkiksi X11-arkkitehtuuri (eli GNU/Linux-ytimen päällä toimiva ikkunointijärjestelmä) ei ole kehittynyt juuri mihinkään 15 vuoteen.


Väärin. XFree86 on kehittynyt reippaasti 15 vuoden aikana. Siitä tuli X.org ja se on reippaasti kehittynyt 10 vuoden aikana. Nyt ollaan jopa tekemässä seuraavaa versiota siitä Wayland projektissa.

Ja X11 ei ole arkkitehtuuri vaan se on protokolla.
Eikä ole olemassa GNU/Linux-ydintä vaan GNU/Linux kehitysalusta jonka käyttöjärjestelmä on Linux ja kehitystyökalut GNU projektista.
Anonyymi: Nimetön 26.1.2012 14:07

Anonyymi
"N9:n prossu on vuoden kahden päästä ihan naurettavan halpa ja rammin määrää pystytään vähentämään vaikka kuinka kun lyödään rajoituksia moniajoon... ", nokian insinööri kirjoitteli.

Mikä firma niitä tekisi mokialla kahden vuoden päästä?

TI ajelee alas digifabejaan...

Salolaisen rapu-designin porttaus toiseen fabiin tai teknologiaan ei suju pelkällä Excelillä.
Anonyymi: Nokian insinööri Sal 26.1.2012 20:11
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Uutisotsikot