Kirjaudu ▼
 

Netin puolueettomuus jämähti jumiin kongressissa

Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Netin puolueettomuus jämähti jumiin kongressissa
Yhdysvalloissa alati jatkuva taistelu internetin puolueettomuuden puolesta ja sitä vastaan sai uuden käänteen keskiviikkona kongressissa. Puolueettomuuden takaava laki jäi hyllylle ainakin toistaiseksi.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Laki avoimen internetin tukemiseksi lässähti Yhdysvaltain kongressissa keskiviikkona. Lakia ajava demokraattiedustaja Henry Waxman päätti esityksensä hyllyttämisestä sen jälkeen, kun hänen republikaanikollegansa ei suostunut tukemaan sitä.

Esityksen eteenpäin viemisen edellytyksenä oli, että sillä olisi lakikomiteassa kummankin puolueen tuki. Waxman purkaa tilannetta harmitusta huokuvassa lausunnossaan.

– Tämä on menetys kuluttajille ja saavutus vain ääripäille. Meidän on päästävä pois netin puolueettomuuden umpikujasta, jotta voimme keskittyä rakentamaan mahdollisimman avointa ja vahvaa internetiä, Waxman linjaa.

Henry Waxman pitää ovet yhä avoinna laille ja toivoo sen löytävän tarvittavan tuen kongressin marraskuisten välivaalien jälkeen. Jos se ei onnistu, Waxman vaatii Yhdysvaltain telenyrkkiä puuttumaan peliin.

– Jos kongressi ei pysty toimimaan, FCC:n täytyy.

Mikä
puolueettomuus?

Teleyhtiöiden ja kuluttajajärjestöjen erimielisyyksiä siltaava lakiesitys on tarkoitettu takaamaan netin puolueettomuus. Laki olisi väliaikainen toimenpide sillä välin, kun kongressi pohtii pysyvää ratkaisua.

Laki varmistaisi muun muassa, että tele- ja kaapeliyhtiöt eivät voi epäreilusti syrjiä laillista internet-liikennettä. Ne eivät voisi myöskään estää verkkosivuja tai sovelluksia, jotka kilpailevat ääni- tai videoneuvottelupalvelujen kanssa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Lisäksi laki palauttaisi FCC:n vallan estää internet-sisällön, -sovellusten ja -palvelujen blokkaaminen. Tämä oikeus lyötiin alas kuuluisassa Comcast-päätöksessä keväällä.

Teleala pelkää
uutta sääntelyä

Teleala on vastustanut FCC:n pyrkimyksiä valvoa puolueettomuutta uudella sääntelyllä. Lakiesitys suojaisi yhtiöt sääntelyltä kahden vuoden ajan.

– Molemmat osapuolet voittaisivat. Kuluttajat saisivat suojauksia, jotka suojelevat internetin avoimuutta, kun taas internet-palveluntarjoajat saisivat helpotuksen sääntelypelkoihinsa, Henry Waxman arvioi.

Hänen perustelunsa esityksen hyllyttämiseksi eivät kuitenkaan pure kaikkiin. Financial Timesin mukaan telealan sisäpiiriläiset näkevät päätöksessä juonen. Epäilijöiden mukaan Waxman yrittää pakottaa tele- ja kaapeliyhtiöt painostamaan republikaaneja esityksen taakse.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (2)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tässä ei ole kyse HTML5:sta tahi Apple/nokia taistosta. Kyseessä lopulta sananvapaus.

Operaattorihan voi vaikkapa poistaa sun puolueen/harrastekerhon/omat/firman/jne. webbisivut haitallisina niin halutessaan, jos puolueettomuutta ei taata. Toki tuo määritelmä edellisessä lauseessa on kärjistetty esimerkki aiheesta.
Anonyymi: Sensuuri vs. sananva 30.9.2010 16:22

Anonyymi
Meidän on päästävä pois netin puolueettomuuden umpikujasta, jotta voimme keskittyä rakentamaan mahdollisimman avointa ja vahvaa internetiä, Waxman linjaa.

Eli puolueettomuus pois, niin syntyy avoimuutta?!?

Tuollaisen propagandavalehtelun ainoa syy on viedä sananvapautta ihmisiltä. "Maksa niin saat kaistaleveyttä sivuillesi!" -tyyliin. No, onneksi jos verkkoliikenne on kontrolloitua ja pääsen jollekin lapsipornosivuille, se voidaan sitten katsoa ISP:n sponsoroimaksi sivuksi.
Anonyymi: Nimetön 1.10.2010 10:39
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Uutisotsikot