Kirjaudu ▼
 

Yli 200 ääntä katosi sähköisessä äänestyksessä

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Yli 200 ääntä katosi sähköisessä äänestyksessä
Kolmen kunnan kokeilussa yli 200 sähköistä ääntä katosi pysyvästi. Perinteiset paperiset äänestyslaput voidaan tarkistaa.
Kolmessa kunnassa kokeillussa sähköisessä äänestyksessä jäi 232 ääntä antamatta äänestysjärjestelmän käyttöliittymän virheen takia. Äänestysjärjestelmän testausta ei kilpailutettu, ja salassapitosopimuksen takia testin tulokset eivät ole julkisia.
28.10.2008 14:58 (päivitetty 15:33)
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kunnallisvaalien yhteydessä Kauniaisissa, Vihdissä ja Karkkilassa kokeillussa sähköisessä äänestyksessä meni hukkaan 232 ääntä, kertoo Helsingin Sanomat.

Oikeusministeriön mukaan äänestäjän ääni ei rekisteröitynyt järjestelmään, jos tämä poisti koneesta äänestyskortinsa ennen kuin painoi OK-painiketta.

Oikeusministeriön mukaan tällaisen virheen mahdollisuus ei tullut ilmi, kun järjestelmää testattiin.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen arvioi helmikuussa, että sähköisen äänestyksen pilottihankkeeseen kustannukset nousevat  700000–800000 euroon.

Testaajat vaiennettiin
salassapitosopimuksella

Sähköisen äänestysjärjestelmän toimittivat  TietoEnator ja Scytl. Sähköisen äänestysjärjestelmän auditointiprosessia johti Turun yliopiston matematiikan laitos.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Sähköisen äänestysjärjestelmän testausta ei kilpailutettu. Oikeusministeriön perusteluna oli se, että äänestysjärjestelmän testaus oli yleisen turvallisuuden kannalta keskeinen hankinta.

Testauksessa havaitut mahdolliset ongelmat ovat säilyneet salaisuuksina.

Testaajien piti TietoEnatorin ja Scytlin vaatimuksesta allekirjoittaa salassapitosopimus (non-disclosure agreement), jossa todetaan erikseen, ettei laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta päde järjestelmää testaaviin konsultteihin. Avoimuuslaki siis ohitettiin salaisella sopimuksella.

28.10.2008 14:58 (päivitetty 15:33)
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (26)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Aika väsynyt systeemi. Kyllä pitäisi enemmän tarkistuksia olla tämän tason järjestelmässä.
Anonyymi: Katainen 28.10.2008 15:09

Anonyymi
Liika kiire kehitystyössätuottaa aina ongelmia tietojärjestelmiin.
Anonyymi: ripa 28.10.2008 15:12

Anonyymi
Aika väsynyt systeemi. Kyllä pitäisi enemmän tarkistuksia olla tämän tason järjestelmässä.


Ei tuo nyt mitään vakavaa ole. Vaalit on teatteria ja ei sillä ole kenellekään muulle kuin ehdokkaalle merkitystä jos parit äänet menee ohi. Turhan iso asia tuosta tehdään. Vakavampaa olisi jos vaikka pankkijärjestelmät tekisivät vastaavaa ja omat rahat olisivat vaarassa.
Anonyymi: 7 28.10.2008 15:20

Anonyymi
Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) kiistää mahdollisuuden, että sähköisessä äänestyksessä voisi kadota ääniä tai joku voisi sabotoida vaalitulosta. "Kyllä se science fictionin puolelle menee, jos joku onnistuisi vaalituloksia sabotoimaan", Brax sanoi Uudessa Suomessa torstaina. -5.9.2008

Onneksi Ministeri luuli tietävänsä paremmin kun asiantuntijat jotka varoittivat tästä.
Anonyymi: Nuff said 28.10.2008 15:20

Anonyymi
TEn tapauksessa kyseessä ei ole kyllä liika kiire - vaan osaamattomuus.

Kaksi vuotta aikaa ja 20 miljoonaa ecua eikä tule kuin tuollaista sontaa.
Anonyymi: j 28.10.2008 15:20

Anonyymi
Olisivat käyttäneet macceja niin ei olisi mennyt äänet ohitse.
Anonyymi: Magister Macman 28.10.2008 15:21

Anonyymi
eli noin joka 50:s ääni meni epäonnistui. ei anna hyvää kuvaa järjestelmästä. ei muuta kuin lisää kehitystä ja paperilaput säilytettäköön käytössä, kunnes systeemi toimii paremmin
Anonyymi: äänestänyt, mutta la 28.10.2008 15:23

Anonyymi
Nykyisten heikkotasoisten krakkeroinnille ja muulle sabotoinnille alttiiden tietokonejärjestelmien käyttö sähköisessä äänestyksessä ei tällä aikakaudella ole kovin kestävä ratkaisu.

Windows-pohjaiset järjestelmät on liian helposti murrettavissa, joten kysisen käyttöjärjestelmän käyttö ei tule kuuloonkaan. Vaikeasti tulkittavien web-lomakkeiden täyttökin saattaa olla liian vaikea vähemmän tietokoneita tuntevalle. Samoin myös web-liikenteen kaappaus voisi olisi erittäin helppoa.

Mutta jos sähköinen äänestysjärjestelmä rakennettaisiin iPhonen ympärille, olisi turvallisuus ja järjestelmän toimivuus taattu vuosikymmeniksi. iPhonen nerokkaan kosketusnäytön avulla voisi järjestelmään lisätä esim. sormenjälkitunnistuksen. Näin turvallisen äänestyksen voisi suorittaa kotona, työpaikalla, bussissa tai vaikkapa lenkillä.

Tässä uutisessa syynä oli liian epäselvä sähköinen äänestys. Applen tuotteet ovat tunnetusti erittäin käyttäjäystävällisiä ja näin ollen iPhonella tuotettu äänestysjärjestelmäkin olisi helppokäyttöinen.
Anonyymi: Vilho 28.10.2008 15:43

Anonyymi
Meillä kaikilla on niin takakireät aikataulut ettei ehdi testata eikä paljon muutakaan. Ministerin suuista hypänneet sammakot olisivat ehkä jääneet loikkimatta.

mitä ongelmia nyt tollasen "pikku" palikan duunaamisessa nyt voi mukamas tulla? Sehän toimii kuin rasvattu salama. huomaa taas että näköalattomuus palikoiden duunaamisessa on sitä että kioiostetään tapahtuvia "ominaisuuksia".trendikkäästi olisi voinut tällätä ui hin "beta".
Anonyymi: Vote sniffering and 28.10.2008 16:07

Anonyymi
Niikin yksinkertainen "systeemi" ei toimi - ketä idiootteja on ollut töissä
Anonyymi: Niikin yksinkertaine 28.10.2008 16:12
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Uutisotsikot