Kirjaudu ▼
 

Kalevala Koru vaihtoi erp:n pakkoraossa

Kalevala Koru
Kalevala Koru vaihtoi erp:n pakkoraossa
Tuula Aitta-aho ja Anu Pitkänen saivat erp-hankkeen onnellisesti päätökseen.
Kalevala Koru hankki uuden toiminnanohjausjärjestelmänsä sillä silmällä, että järjestelmään ei tarvitse tehdä kalliita räätälöintejä ja että ohjelmistotoimittaja pysyy varmasti pystyssä.
31.3.2011 06:46
Heidi Vaalisto
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

– Erp-järjestelmän uusiminen yrityksessä on kuin putkiremontti taloyhtiössä, Digian johtaja Anu Pitkänen kuvaa päättynyttä it-urakkaa. Pitkänen vastaa Digialla Microsoft Dynamics AX-toiminnanohjausjärjestelmästä.

Kalevala Korussa on onnellisesti takanapäin useita vuosia kestänyt jättihanke, jossa yrityksen toiminnan selkäranka eli erp-toiminnanohjausjärjestelmä meni vaihtoon.

Samassa rytäkässä koruvalmistaja päätti yhdistää erilliset talouden- ja toiminnanohjausjärjestelmät samaan erpiin. Myös koruvalmistajan vuonna 2005 hankkima Lapponia Jewelry siirtyi saman erpin käyttäjäksi.

Kalevala Koru oli aiemmin liputtanut ohjelmistovalinnoissa suomalaisia värejä. Toiminnanohjauksessa oli Keybox, johon oli tehty räätälöintejä Kalevala Korun tarpeisiin. Taloudenhallinnossa raksutti Aditron ylläpitämä Meritt.

Keyboxilta
lähti tuki

Synkkiä pilviä alkoi kerääntyä tutun ja turvallisen Keyboxin ylle. Toiminnanohjausjärjestelmän kehittäjän osti norjalainen Visma Software. Tämä ilmoitti, että ohjelmistokehitys loppuu. Käyttötukea oli luvassa ainoastaan Keyboxin elinkaaren loppuun.

Erp-hanke lähti liikkeelle. Kalevala Korulla oli tarvetta kehittää toimintojaan, mutta se ei halunnut toteuttaa muutoksia Keyboxiin, koska sen ylläpito oli muutaman vuoden sisällä loppumassa.

Käyttötuen loppuminen oli sellainen opetus, että Kalevala Koru päätti hankkia ratkaisun sellaiselta ohjelmistotalolta, joka ei ole heti päätymässä uudelle omistajalle.

Kalevala Koru asetti erp:n reunaehdoksi, ettei se halua mittavia räätälöintejä. Lisäksi yritys halusi toimittajariippumaton järjestelmän. Se ei halunnut jäädä yhden it-toimittajan varaan.

– Tämä on kallis it-investointi. Emme voi hankkia sitä niin, että järjestelmä pitää vaihtaa aina 12 vuoden välein, Kalevala Korun tietohallintopäällikkö Tuula Aitta-aho sanoo.

Käyttöliittymä
tuntui tutulta

Kalevala Koru halusi kansainvälisen toiminnanohjausjärjestelmän, joka varmistaisi investoinnin jatkuvuuden vaikkapa toimittajan luopuessa kyseisestä liiketoiminnasta.

Alkoi järjestelmien ja yhteistyökumppanin seulonta. Hanke käynnistyi syksyllä 2007 muutostarpeiden analysoinnilla. Itse järjestelmä- ja toimittajavaihtoehtojen kartoitus käynnistyi keväällä 2008.

Ensimmäisessä vaiheessa valinnassa oli mukana muutama kansainvälinen ohjelmistotoimittaja.

– Ei ollut yhtä selvää voittajaa. Kaikissa vaihtoehdoissa oli omat huonot ja hyvät puolensa, Aitta-aho muistelee.

Kalevala Koru päätyi pitkällisen harkinnan jälkeen Microsoftin Dynamics AX –toiminnanohjausjärjestelmään.

Microsoftin yhtenä etuna oli se, että ohjelmistoyhtiön muut tuotteet, kuten sähköposti, toimisto-ohjelma ja palvelinratkaisu, ovat käytössä Kalevala Korussa. Käyttäjien oli helppo omaksua uusi järjestelmä, kun käyttöliittymä oli ennestään tuttu.

Digia taitaa
implementoinnin

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Yhteistyökumppaniksi Kalevala Koru valitsi Digian, jolla on pitkät perinteet toiminnanohjausjärjestelmien implementoinnista. Digian vahvuutena oli muun muassa tukkukaupan toimialaosaaminen.

Järjestelmien integrointi on Digian vähemmän julkisuutta saanut osaamisalue. Digia on tullut tunnetuksi Nokian yhteistyökumppanina ja mobiilisoftan kehittäjänä. Järjestelmäintegrointi on perua Senterasta, jonka Digia hankki viisi vuotta sitten.

Osastot saivat
kokonaiskuvan

Varsinainen erp-järjestelmän vaihtohanke käynnistyi Kalevala Korussa syksyllä 2008. Yritys aloitti Digian kanssa määrittelyprojektin. Lisäksi Kalevala Koru perusti projektiryhmän, johon tuli eri osastojen edustajia.

Johtoryhmä toimi projektin ohjausryhmänä. Itse projektiryhmään liittyivät järjestelmän pääkäyttäjät tuotannon, oston, varaston, myynnin ja taloushallinnon puolelta.

Jokainen projektiryhmän jäsen osallistui jokaiseen osa-alueen määrittelyyn ja toteutukseen. Näin usealle henkilölle kertyi projektin aikana hyvä kokonaiskuva järjestelmästä.

– Tämä on tosi tärkeää erp-hankkeissa. Näin ihmiset oppivat ymmärtämään kokonaisprosesseja, Digian Anu Pitkänen näkee.

Toiminnanohjausjärjestelmä tuli Kalevala Korun käyttöön vuosi sitten keväällä. Hanke valmistui lähes aikataulussa. Järjestelmä myöhästyi ainoastaan kuukauden.

Erp-järjestelmä merkitsi Kalevala Korulle myös sisäistä toiminnanmuutosta. Hankkeen aikana piti miettiä toimitusprosessit, yhtenäistää toimintatapoja, yksinkertaistaa tilaus- ja keruuprosesseja.

Tilinpäätös ensi kertaa
uudella erpillä

Nyt Kalevala Korussa pyörivät kaikki toiminnot erp-järjestelmän päällä. Järjestelmässä näkyy koko tilaustoimitusketju ostoista ja materiaalien hankinnoista aina laskutukseen asti.

Ympyrä sulkeutuu huhtikuun lopussa, jolloin Kalevala Korun tilivuosi umpeutuu. Ensimmäistä kertaa Kalevala Koru tuottaa tilinpäätöksen uudella toiminnanohjausjärjestelmällään.

– AX:n käyttö on vakiintunut ja se on suunnitellussa laajuudessa käytössä. Seuraavaksi käynnistämme raportoinnin kehittämisen ja asiakashallintajärjestelmän liittämisen AX:iin, Aitta-aho suunnittelee.

31.3.2011 06:46
Heidi Vaalisto
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (13)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tämä artikkeli oli iloinen kädenojennus "tutulta tuntuvan" Microsoftin suuntaan. Hienoa että Suomen lapset saavat nyt aivan ilmaiseksi tutustua Microsoftin tuotteisiin jo koulussa, tuntuu sitten aikuisena tutulta, ja oikeastaan halvemmaltakin kuin vaikka joku linux-pohjainen systeemi, kun ne tuntuvat niin vierailta. Ties vaikka joutuisi maksamaan konsultoinnista.
Anonyymi: Microsoft on niin ih 31.3.2011 8:55

Anonyymi
Jos projektin takaisinmaksuaika ja elinkaaren täytyy olla yli 12 vuotta, niin pieleen on mennyt, kun nykyään voi olla tyytyväinen jos sama järjestelmä täyttää tarpeen 3-5 vuotta. Siinä ajassa yrityksenkin olisi pitänyt jo kehittyä ja kasvaa. Ja ei taida olla MS järjestelmää jonka elinkaari on noin pitkä myyntilupauksista huolimatta. No mainonnan puolelle tämä juttu menikin.
Anonyymi: konsultti 31.3.2011 9:01

Anonyymi
En tunne tuota Microsoftin erppiä, mutta täytyy onnitella etteivät menneet SAP-petokseen mukaan.
Anonyymi: Nimetön 31.3.2011 9:20

Anonyymi
Heidi on tainut jo alotella vappu "siman" kanssa kun juttu oli aika mielenkiinnoton. No, pääasia on että sima maistuu.
Anonyymi: Ensin Pääsiäinen 31.3.2011 10:06

Anonyymi
Minun mielestä juttu taas oli mielenkiintoinen ja kuvasi hyvin tosielämää ERP:pien kanssa. Parasta oli alun vertaus taloyhtiön putkiremonttiin (mainio verrokki).
Anonyymi: Yrittäjä taloyhtiön 31.3.2011 13:13

Anonyymi
Minulla on hyviä kokemuksia Ax järjestelmästä ja Digian erinomaisesta kokonaisosaamisesta ERP:in ja integraation osalta.
Anonyymi: AX fani 31.3.2011 13:37

Anonyymi
Minulla on kokemusta SAP:sta ja sen aiheuttamasta mielipahasta, turhautumisesta ja itsemurhaan houkuttelevista ajatuksista.
Anonyymi: Nimetön 31.3.2011 13:54

Anonyymi
Joo hyvä, että muukin kuin SAP myy.
12 vuotta on jo pitkä aika ERP:lle ja sen pitäis kyllä maksaa itsensä sinä aikana takasin. Tuossa ajassa tarpeet voi muuttua ja välttämättä olemassa oleva ERP ei taivu enään siihen. AIvan varmasti tulee version vaihtoja tossa ajassa jo.
Anonyymi: Nimetön 31.3.2011 16:07

Anonyymi
Jos projektin takaisinmaksuaika ja elinkaaren täytyy olla yli 12 vuotta, niin pieleen on mennyt, kun nykyään voi olla tyytyväinen jos sama järjestelmä täyttää tarpeen 3-5 vuotta. Siinä ajassa yrityksenkin olisi pitänyt jo kehittyä ja kasvaa. Ja ei taida olla MS järjestelmää jonka elinkaari on noin pitkä myyntilupauksista huolimatta. No mainonnan puolelle tämä juttu menikin.

ERP projektit ovat oma lukunsa. niissä softan osuus on loppujen lopuksi varsin pieni. iso osa ajasta ja rahasta menee prosessien, integraatioiden, etc. määrittelyyn. Tänä päivänä jos järjestelmiä ei puukotella, niin version vaihdot sujuvat joustavasti ja elinkaari sen kuin pitenee
Anonyymi: Passe li 31.3.2011 16:59

Anonyymi
Päivän parhaat naurut, "emme voi hankkia sitä niin, että järjestelmä pitää vaihtaa aina 12 vuoden välein". Huonosti on yrityksessä asiat, jos 12 vuotta käytetään samaa ohjelmaa. Ja toinen kohta joka alkoi hymyilyttämään, "...asetti erp:n reunaehdoksi, ettei se halua mittavia räätälöintejä". On taidettu ostaa sika säkissä, kun ehdosta huolimatta ostivat vaan kehitysalustan.
Anonyymi: Kiitos haastateltavi 31.3.2011 19:59
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Uutisotsikot