Kirjaudu ▼
 

Linux-ratkaisu laskee koulutoimen sähkölaskua

Linux-ratkaisu laskee koulutoimen sähkölaskua
Avoimen koodin tietojärjestelmätoimittaja Opinsys Oy on toteuttanut Linux-järjestelmän Espoon ruotsinkieliselle koulutoimelle. Ratkaisu on otettu käyttöön kahdessa ruotsinkielisessä koulukeskuksessa, Lagstad skolassa sekä Mattlidens skolcentrumissa.
13.4.2007 14:40
Tuomas Karvonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Lagstadiin on toimitettu kuusikymmentä Linux-työpistettä ja Mattlideniin Opinsysin info-tv-ratkaisu.

Timo Suanto Espoon ruotsinkielisestä koulutoimesta arvioi, että Linuxia hyödynnetään tulevaisuudessa koulutoimessa yhä laajemmin. Etuina hän näkee pedagogiset hyödyt sekä Linux-pääteratkaisuilla saavutettavan ylläpidon helppouden. Lähiseudulla Opinsys-ratkaisuja on toteutettu aikaisemmin Siuntiossa ja Vihdissä.

Opinsys-kouluratkaisussa käyttäjien työpisteillä ovat ilman kiintolevyjä toimivat päätelaitteet, jotka toimivat Linux-palvelimen avulla. Pienet päätteet ovat äänettömiä ja vievät vähemmän pöytätilaa. Niiden ajastettu sammutus ja yksinkertainen rakenne säästävät sähköä. Suurin avoimen lähdekoodin koulujärjestelmän hyöty saattaakin näkyä sähkölaskussa, osapuolet ennakoivat.

Mattlidenissä Opinsysin info-tv-ratkaisu on otettu käyttöön lukiossa ja se on laajennettu tehostamaan myös peruskoulun ala- ja yläkoulujen välistä viestintää. Infosivuja voivat muokata opettajat ja hallintohenkilöstö. Info-tv on muun muassa ylioppilaskirjoitusten viestintäkanava abitapahtumista ja kirjoitusten järjestelyistä.

Espooseen toimitetussa järjestelmässä palvelimet on keskitetty kaupungintalolle. Opinsys Oy:n toimitusjohtaja Jouni Lintu uskoo, että viiden vuoden sisällä Linux-ratkaisut ovat yleisin koulujen tietotekniikkaratkaisu.

∇ Mainos ∇
13.4.2007 14:40
Tuomas Karvonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (17)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ja näitä thin clientteja on voinut tehdä myös Windows-ympäristöissä jo vuosia, joten se säästö sähkölaskuissa olisi ihan sielläkin mahdollinen samalla tavalla...
Anonyymi: Joopajoo 13.4.2007 16:01

Anonyymi
Joo, mutta kun käytetään avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmiä niin säästöt ovat aina suuret. Yllättävän vähän tällaisiin ratkaisuihin on vielä päädytty vaikka tällaisien palveluiden toteuttajia olisi Suomessakin olemassa esim. Pronetko Networks Oy ja ennen kaikkea kun tarpeita säästää olisi todella monella ongelma- ja muilla kunnilla.
Anonyymi: Veli-Matti 13.4.2007 16:18

Anonyymi
Ja näitä thin clientteja on voinut tehdä myös Windows-ympäristöissä jo vuosia, joten se säästö sähkölaskuissa olisi ihan sielläkin mahdollinen samalla tavalla...


Kiintolevyttömänä en tiennyt MS Windowsillakin onnistuvan, mutta muuten Linux-fanina myönnän, että näillä leveysasteilla "sähkönkulutuksen säästöistä" puhuminen muutaman koneenressukan ja niitä palvelevan verkon ja palvelimen kohdalla on kyllä aika kaukaa desimaalipilkun oikealta puolelta haettua ...
Anonyymi: Javapiins Enttöprais 13.4.2007 16:18

Anonyymi
"... on kyllä aika kaukaa desimaalipilkun oikealta puolelta haettua ..."
Ehkä Microsoft on kieltänyt toimitusta mainitsemasta, ohjelmistokuluissa säästämisen joten säästetään sitten vaikka sähkössä :)

Ei mutta oikeasti! Vihreät teot lähtevät pienistä asioista... Jos kaikki ajattelevat kuten sinä, eivätkä sammuta kotikonettaan koskaan, niin Suomessakin on miljoonia koneita syömässä sähköä. Mikä on se sähkön säästö? Kun samalla tavalla ajateltaisiin vielä työpaikoillakin, niin tilanne olisi entistä parempi. Se on aivan sama kuinka paljon enemmän teollisuus, lentoliikenne tai jenkit kuluttavat. Edelleenkään muiden esimerkki ei ole hyvä argumentti oman kulutuksen lisäämiseen. Säästää voi joka paikassa, kato...

Hyvä, että Linux ja päätteet yleistyvät koulukäytössä. Perinteiset win-pöytäkoneet ovat aivan järkyttäviä ylläpidettäviä kouluympäristöissä...
Anonyymi: Entäs sitten? 13.4.2007 17:39

Anonyymi
Turun työkkärissä on kanssa pätevä Linux-viritys asiakkaille. Vanhat PC:t päätteinä. Sikäli hyvä että säästyy rahaa kun ajan kanssa voidaan toimistojen vanhat mikrot valjastaa päätteiksi, varmaan myös ylläpidettävyys on parempi.
Anonyymi: Jamppa 13.4.2007 19:11

Anonyymi
Kyllä ne taitavat useimmiten jäädäkin pieniin asioihin. Jos nyt tuota säästöä ryhdytään oikeasti laskemaan, voi mennä melkoisen olemattomaksi. Jos kone on edes suunnilleen samatehoinen kuin edullinen Windows-PC niin ainoa säästö tulee levyn pois jättämisestä ja silloin puhutaan ehkä wateista. Näyttöhän on sama molemmissa koneissa, samoin suorittimet ja luultavasti näytönohjaimetkin. Perus-PC:n sähkönkulutus on alle 100W ilman putkea (juu, mitattu itse n. 2 vuoden ajan) ja tuosta voidaan nipistää hurjimmissa unelmissa puolet, käytännössä ehkä 10%. Lasketaan nyt kuitenkin 30% mukaan.

200 koulupäivän (8 h) aikana 100 konetta pyöritetään max 160000 tuntia eli koneiden kokonaiskulutus vuoden aikana 16000 KWh. Tuosta nipistetään utopistisesti ehkä % eli
4800 KWh. Jos sähkön hinta arvioidaan yläkanttiin eli 8 sentiksi, absoluuttiseksi säästöksi tulee 100 koneen osalta huikeat 400 euroa.

Lämmityskauden aikana kaikki hukkateho vähentää kuitenkin muuta lämmitystarvetta. Jos käytetään suoraa sähkölämmitystä tai öljyä niin hyöty on tarkalleen nolla. Muissa lämmitysmuodoissa ero tulee vain ja ainoastaan noiden lämmitysmuotojen hintaerosta ja se on hyvin pieni. Ainoastaan maalämpöä tai ehkä aurinkolämpöä käyttävissä kiinteistöissä ero on merkittävä, mutta tuolloinkin se on maksimissaan ehkä 70%-80% kulutuksesta.

Suoralla sähköllä tai öljyllä lämmitettäessä 100 koneen säästö on siis käytännössä nolla ja halvemmilla lämmitysmuodoilla ehkä 100-300 euroa per 100 käytössä olevaa konetta. Ja tämä laskelma on täysin utopistinen....
Anonyymi: Veekoo 13.4.2007 22:28

Anonyymi
Ajastamalla koneiden sammutukset sähköä voidaan säästää merkittävästi. Kouluissa koneet pyörivät usein turhaan päällä yöt, viikonloput ja lomat ellei joku kierrä kaikissa paikoissa yksitellen sammuttamassa.

Jyväskylän yliopistossa asiaan on ottanut ylioppilaskunta kantaa: http://www.jyy.fi/uutiset.php?vk=ymparisto&id=477

"Tietokoneiden jatkuvan päällä pitämisen on arvioitu lisäävän yliopiston sähkölaskua pahimmillaan yli 200.000 euroa vuodessa."
Anonyymi: Pexi 14.4.2007 11:36

Anonyymi
"Ja näitä thin clientteja on voinut tehdä myös Windows-ympäristöissä jo vuosia, joten se säästö sähkölaskuissa olisi ihan sielläkin mahdollinen samalla tavalla..."

Otetaanpa huomioon myös se että Windows lisenssi maksaa, linux ei.
Anonyymi: esko 14.4.2007 18:12

Anonyymi
"Näyttöhän on sama molemmissa koneissa, samoin suorittimet ja luultavasti näytönohjaimetkin. Perus-PC:n sähkönkulutus on alle 100W ilman putkea (juu, mitattu itse n. 2 vuoden ajan) ja tuosta voidaan nipistää hurjimmissa unelmissa puolet, käytännössä ehkä 10%. Lasketaan nyt kuitenkin 30% mukaan."

Laskepa uudestaan oikeilla wattimäärällä:
http://www.opinsys.fi/laitemyynti/etc/lisatiedot.html

Siis ehkä ~10W/pääte. Myös suuri säästö tulee ettei mikroluokkaan tarvitse rakentaa/käyttää (jäähdyttävää) ilmastointia.
Anonyymi: juuba-juu 14.4.2007 23:11

Anonyymi
Windowsin Terminal Services on melkoinen lisenssihelvetti. Tätä ongelmaa ei GPL-lisensoiduissa softissa ole.
Anonyymi: Lisenssi-helvetti 15.4.2007 0:37
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Uutisotsikot