Kirjaudu ▼
 

Lähi-idän kybersota osuisi Suomeenkin

Lähi-idän kybersota osuisi Suomeenkin
Kolumni Iranin, Israelin ja Yhdysvaltojen välisen kybesodan vaikutukset ulottuisivat myös Suomeen, toteaa Jarno Limnéll.
23.8.2012 15:33
Jarno Limnéll
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Maailmassa ei ole vielä koettu kybersotaa. Vaikka erilaisia kyberhyökkäyksiä on viime vuosina tehty lukuisia ja kyberaseiden varustelukilpa on parhaillaan käynnissä, ovat todellisen kybersodan vaikutukset jääneet onneksi vain arviointien varaan. Nyt ensimmäinen kybersota saattaa olla lähellä.

Erityisesti Israelissa pelätään Iranin rauhanomaiseksi kutsuman ydinohjelman johtavan ydinaseen valmistumiseen, ja ydiniskuun Israeliin. Kovaa puhetta ja kansainvälisiä ponnisteluja Irania kohtaan on viime vuosina riittänyt, mutta nyt tilanne on muuttunut aiempaa vakavammaksi. Useat kansainvälisesti arvostetut asiantuntijat pitävät Israelin sotilaallista iskua Iraniin todennäköisenä jo tulevan syksyn aikana.

Kirjoittaja:

Jarno Limnéll on sotatieteiden tohtori sekä Stonesoft Oyj:n kyberturvallisuusjohtaja.

Israelista ”vuodettiin” viime viikolla julkisuuteen hyökkäyssuunnitelma Iraniin. Kyberaseen käyttö on suunnitelmassa keskeisessä roolissa. Kun aiemmin hyökkäyksen ensimmäisessä vaiheessa ammuttiin jousipyssyillä tai tykistöllä, on nyt tarkoitus luottaa digitaalisen tykistön voimaan.

Kyberaseilla pyritään lamauttamaan muun muassa Iranin johtamisjärjestelmät, ilmapuolustus sekä mahdollisesti sähköverkko, ja luomaan siten suotuisat edellytykset perinteiselle voimankäytölle.

Tämä on uudenlainen tapa käydä sotaa, ja Israelin kyvykkyys käydä kybersotaa on yksi maailman parhaimpia. Kyberkyvykkyyttä on myös Iranilla, joka on viime vuosina suunnannut merkittäviä resursseja kyberkykyjensä rakentamiseen.

On yleisesti arvioitu, että Venäjä sekä mahdollisesti Kiina ja Pohjois-Korea ovat antaneet kyberosaamistaan Iranin käyttöön. Täsmällisiä arvioita on mahdotonta tehdä, mutta Iranin kyky toimia, puolustautua ja hyökätä kyberympäristössä voi yllättää Israelin lisäksi koko muun maailman.

Iran on ilmoittanut iskevänsä kyberaseillaan Israeliin ja Yhdysvaltoihin, mikäli se joutuu itse iskun kohteeksi. Yhdysvalloissa onkin viime viikkoina esitetty useita huolestuneita puheenvuoroja erityisesti maan talousjärjestelmien ja energiaverkkojen digitaalisesta haavoittuvuudesta, sillä Iran on uhannut iskevänsä niihin.

Yhdysvallat tuskin jäisi kyberaseiden käytön osalta toimettomaksi mahdollisessa Israelin ja Iranin sodassa. Kyse olisi ensimmäisestä todellisesta kybersodasta, jolla olisi vaikutuksensa myös Suomeen.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Digitaalisen maailman turvallisuudessa, kyberturvallisuudessa, maantieteelliset etäisyydet ja aikatekijät menettävät merkityksensä. Niin hyvässä kuin pahassa.

Hiiren klikkaamisen vaikutus näkyy välittömästi käyttäjälle maapallon toisella puolella. Elämme hyvin verkottuneessa maailmassa, jossa eri järjestelmät, palvelut ja tietoverkot ovat globaalisti yhteydessä toisiinsa.

Vaikka kyberaseet oltaisiin rakennettu vain tiettyyn tarkoitukseen ja kohteeseen vaikuttavaksi, on erittäin todennäköistä, että niillä tulisi olemaan ennalta-arvaamattomia sivuvaikutuksia. Massiivinen kyberhyökkäys voi levitä maailmanlaajuisesti ja vaikuttaa myös esimerkiksi Suomessa käytettäviin tietojärjestelmiin.

Myös aikavyöhykkeillä on kyberaseiden kohdentamisessa merkityksensä, eikä Suomen tilannetta helpota se, että kellomme käyvät Israelin kanssa samaa aikaa.

Tilanne olisi entistä huolestuttavampi, mikäli kyberaseiden käyttö menisi kybersodassa roiskimiseksi eli kyberaseita ”laukaistaisiin” globaaleihin tietoverkkoihin sattumanvaraisesti mahdollisen vaikutuksen toivossa.

On hyvin vaikeaa ennustaa, millaisia vaikutuksia ensimmäisellä todellisella kybersodalla tulee olemaan maailmalle ja Suomelle. Osattomaksi Suomi ei sodassa jäisi. Ennakkotapausta todellisesta kybersodasta ei ole, ja toivottavasti emme sitä näekään.

23.8.2012 15:33
Jarno Limnéll
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Ihmiset Jarno Limnéll

Kommentit (5)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Noh, päästäänpä sitten rakentamaan ehkä uutta ja parempaa internet verkkoa 2.0.
Anonyymi: antaa tulla vaan 24.8.2012 0:01

Anonyymi
"Maailmassa ei ole vielä koettu kybersotaa."

Kaikki on kiinni siitä miten määritellään sana "kybersota". Kyllä jo 2. maailmansodan aikana kuunneltiin ja purettiin vihollisen salaamaa tietoliikennettä. Suomen Päämajassakin toimi tunnettu Hallamaan porukka ja se sai monia hyviä saavutuksia. Ja englantilaiset kuuntelivat jatkuvasti saksalaisten tietoliikennettä.
Jos tämä ei ole kybersotaa niin mikä se sitten on? Ja Neuvostoliitossa oli häirintälähettimiä "kylmän sodan" aikaan joilla pyrittiin häiritsemään lännen lähettämiä radiolähetyksiä.
2. maailmansodan aikaan englantilaiset osasivat jo häiritä Saksan tutkia sirottamalla alumiinisuikaleita ilmaan.
Kyllä näitä sähköisiä ja elektronisia temppuja on jo tehty pitempään. "Kybersotaa" on jo käyty.
Anonyymi: tietäväinen 24.8.2012 6:18

Anonyymi
Taitaa tuo Jarno Limnéll kirjoittaa taas puuta heinää olisi vain parempi hänenkin aloittaa lääkinnällinen kuntoutus.
Anonyymi: Topi Kanniainen 24. 24.8.2012 8:07

Anonyymi
Tokihan informaatiosodankäyntia ja elektronista tiedustelua/häirintää on harrastettu jo niin kauan kuin niihin on mahdollisuudet olleet. Ihmisten mieliin vaikuttamista vieläkin kauemman informaatiosodankäynnin keinoin jo ennen ainuttakaan analogialähetintä.

Globaalissa taloudessa meidänkin toimintoihin koti-Suomessa vaikuttaa lähi-idän tapahtumat. Mikäli erilaiset offensiivit eskaloituvat ja saavat laajempia mittasuhteita, joko terrorismin tai muun jatkeena - saamme varmasti osamme niskaan.

Kyberaseiden (kutsutaan niitä tässä yhteydessä nyt näin) vaikutusten arviointi on vaikeaa. Niitä voi käyttää useampi taho, mahdollisuus joutua keskellä proxykonfliktia kasvaa(!) ja niiden käytön seuraukset ovat vielä arvaamattomat. Niin poliittisesti kuin ihan kineettisen toiminnan alueella.

Minua huolestuttaa tuon informaatiosodankäynnin spektrin laajuus, johon nyt kyberkyvykkyydetkin liitetään. Kokonaisuuteen liittyvät ihan kaikki alkaen liikennevalojen ohjausjärjestelmistä, mediaviestinnän kautta teollisuuden ja energian ohjausjärjestelmiin. Ei yksin, mutta yhdessä.
Anonyymi: mikk0j 27.8.2012 16:33

Anonyymi
Hei Topi, kirjoitit "Taitaa tuo Jarno Limnéll kirjoittaa taas puuta heinää olisi vain parempi hänenkin aloittaa lääkinnällinen kuntoutus."
Kommenttin
i: Limnell'in juttuja lukiessa täytyy muistaa, että hänen tietonsa eivät ehkä ole pysyneet hänen rakettimaisen urakehityksensä mukana.
Esimerkiksi väitöskirjassaan "Suomen uhkakuvapolitiikka 2000-luvun alussa" vuodelta 2009 ei kertaakaan esiinny sanoja kybersota, kyberuhka, informaatiosota, tietoverkkosota, tietojärjestelmäsota tai vastaavia, ainoa tietoverkkoihin liittyvä termi on tietoverkkorikollisuus. Kuitenkin Maanpuolustuskorkeakoulun julkaisussa "Johtamissodankäynti" jo vuodelta 2000 sisältää kaikki mainitut termit lukuunottamatta viime vuosina muotiin tulleita kyber-etuliitteitä. Saman vuonna ilmestyneessä Hetky ry:n jäsenlehden eräässä numerossa käsiteltiin verkkosodankäyntiä.
Lisäksi seuraavina vuosina Puolustusvoimien Tutkimuslaitos ja eräät muut yksiköt julkaisivat informaatiosodankäyntiin liittyviä artikkeleita.
Anonyymi: kyberolio 29.9.2012 19:54
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Uutisotsikot